دریپر و اتصالات آبیاری

  پلی اتیلن چیست؟

 پلی اتیلن بزرگ ملکولی می باشد که از پیوند کوالانسی مونومتر های اتیلن حاصل شده است ، پلی اتینل ممکن است شاخه ای باشد ، تعداد این شاخه ها و طول آنها بر خواص فیزیکی و مکانیکی تاثیر بسزایی دارد.

برای استفاده از روش هی نوین آبیاری قطره ای با کمترین هزینه و بیشترین بازده می توان از لوله و اتصالات پلی اتیلن استفاده نمود که به دلیل پایین بودن قیمت این نوع اتصالات ، نصب آسان ، عمر طولانی این محصولات و... باعث شده کارشناسان عرصه کشاورزی توصیه به استفاده از اتصالات پلی اتینلنی نمایند.

آبیاری تحت فشار واژه های است که بیشتر متخصصان آبیاری و کشاورزی آن را به کار می برند و به سیستم هایی گفته می شوند. که در آنها توزیع و پخش آب در مزرعه توسط لوله و فشار پمپ انجام می شود ، زارعین و باغدار ها کمتر از این واژه استفاده می نمایند.

و اکثرا با واژه ها ی آبیاری بارانی ، و آبیاری قطره ای آشنایی دارند ، صنعتی شدن کشاورزی در اکثر کشور های جهان و رو به رو شدن با مساله کم آبی باعث شده است. بر مصرف آب کنترل بیشتر ی اعمال گردد ، یعنی بتوان آب را به هدر مقدار - چه کم و چه زیاد و در هر زمان که مرود نظر زارع باشد مورد استفاده قرار داد.

انجام این کنترل ها در آبیاری سطحی تا حد زیاد ی مشکل می باشد و عملی ترین راه آنها خواهد بود که آب در یک سیستم مسدود مانند لوله انتقال و مصرف شوند. ایران از اولین کشور های جهان بوده که سیستم های آبیاری تحت قشار بارانی و قطره ای را تجربه کرده است

به طوری که همزمان با ابداع و به کار گیری عملی این روش ها در اسرائیل و آمریکا در بیش از 40 سال قبل مزارع نمونه ابیاری قطره ای و بارانی در دشت قزوین و سپس در سایر استان ها ی کشور پیاده گردیده است . برخی از باغات 35 سابل می باشد که از آبیاری قطره ای استفاده کرده اند.

 

دریپر چیست؟

دریپر از نظر مقاومت در برابر گرفتگی و پارامتر های هیدرولیکی و از نظر مقاومت در برابر اشعه نور خورشید در اولویت برتر می باشد.

قطره چکانها از نظر دبی خروجی به دو دسته تقسیم می شوند، قطره چکانهای دبی ثابت و قطره چکانهای باز شونده با دبی قابل تنظیم، مدل دبی ثابت خروجی آب مشخصی دارد که عبارتند از: 2 لیتری، 4 لیتری، 8 لیتری و 24 لیتری می باشد.

در مدل بازشونده علاوه بر اینکه دریپر کاملا به صورت پیچی باز می شود قابل تنظیم هم می باشد. دبی خروجی آب آنها از 2 لیتر در ساعت الی 75 لیتر در ساعت قابل تنطیم است.

 

مزایای دریپر

  • افزایش راندمان و بازده
  • افزایش عملکرد محصولات باغی و گلخانه ای
  • صرفه جویی در مصرف آب و ساتفاده درست و بهینه از آب
  • کاهش شوری
  • کم شدن نیروی کارگری و کاهش هزینه های وابسته به آن
  • راحت و آسان شدن عملیات زراعی
  • مقاوم در برابر کود و سم و مواد شیمیایی

 

انواع قطره چکان های کشاورزی

دریپر با دبی آبدهی ثابت: در این نوع دریپر ها معمولا از یک لایه پلاستیکی دیافرگمی سیلیکونی داخلی استفاده می شود. این وسیله باعث یکنواختی توزیع آبدهی در فشارهای مختلف می شود. مثلا در اول خط آبیاری که فشار زیاد هست دارای دبی خروجی آب یکسانی با آخر خط که دارای فشار کمتری دارد می باشد.

دریپر تنظیمی: در این نوع دریپر دبی ثابتی برای خروج آب در نظر گرفته نشده است و به طور متوسط در این نوع قطره چکان ها از 2 لیتر تا 32 لیتر بر ساعت قابلیت تنظیم در آبدهی را دارا می باشند. برای کارهای جزئی و کم این قطره چکان ها مناسب می باشند اما برای کارهای وسیع که قابلیت تنظیم تک تک قطره چکان ها در هر دوره آبیاری میسر نمی باشد کارایی خاصی ندارند.